Пані Катерина Толстікова переконана, що краса та здоров’я — це не спринтерський біг, а марафон довжиною в життя. Досвідчена лікарка загальної практики, сімейної медицини, дієтології, ендокринології, імунології, фуд-терапевтка і фахівчиня в галузі аnti-age харчування, авторка книг та засновниця Doctor Tolstikova Health Academy в інтерв’ю для LIKEinUA розповіла про свій шлях, секрети здоров’я та краси.
Що привело вас у професію?
У дитинстві я не мріяла бути лікарем, але у 8 класі закохалася в хімію, навіть брала участь у шкільних олімпіадах. А після закінчення школи вступила на медичний факультет. На перших курсах хотіла бути хірургом, але, пропрацювавши рік у хірургії, зрозуміла, що це не мій напрям. Студенткою я зацікавилася дієтологією. Почала з себе, потім консультувала близьких, згодом з’явилися і перші клієнти. Так я почала лікувати людей через здорове харчування та вітаміни, й таким чином ще більше поглибила знання про дієтологію.
Захоплення здоровим способом життя — це родинна традиція чи власний вибір, до якого ви прийшли через певні життєві обставини?
Мій власний вибір. Я обрала цей шлях, коли бачила результати правильного харчування — це профілактика та лікування метаболічних захворювань.
Основа харчування — біохімічні процеси. Я почала їх вивчати глибше й зрозуміла, що на біохімії ґрунтується медицина. І якщо досліджувати та вивчати біохімію, можна зрозуміти причину хвороби. Набагато ефективніше лікувати саме причину, а не її наслідки.
Що, на вашу думку, сьогодні вирізняє підхід українців у ставленні до власного здоров’я?
Я спостерігаю прогрес у тому, що сучасні українці доглядають не лише за тілом, а й турбуються про внутрішній стан. По-перше, через харчування та здоровий спосіб життя вони починають нормалізувати ментальний стан, що дуже важливо, особливо сьогодні. По-друге, у 60–70 років прагнуть мати набагато молодший вигляд. А це можливо лише через дотримання здорового способу життя.
Мені здається, що нам, українцям, не вистачає стресопротекції та любові до себе. Наприклад, французи та італійці відпочивають під час робочого дня. Тож нам є до чого прагнути.
Як ви вдосконалюєте роботу Doctor Tolstikova Health Academy?
До заснування Академії я активно виступала з лекціями. Академія — це більш високий рівень освіти. Він підходить не лише тим, хто хоче самостійно піклуватися про своє здоров’я, а й тим, хто прагне змінити професію й зосередитися на нутриціології, дієтології, ендокринології. Наприклад, студенти кафедри «Біохімія харчування» дізнаються про те, як впливає харчування на роботу клітин; як контролювати вагу та покращити форму; про принципи здорового харчування та секрети збереження молодості й енергії.
Ми ставимо за мету забезпечити студентів інструментами, які дозволять змінювати своє життя та життя інших на основі найактуальніших наукових відкриттів і перевіреної практики. На сьогодні у мене вже багато послідовників, які є відомими нутриціологами, навіть без медичної освіти. Вони допомагають людям, зокрема, медійним особистостям, покращити їхній стан здоров’я та зовнішній вигляд.
Ви не раз зазначали, що легко йдете на експерименти з власним тілом. Яких розмахів досягали ваші експерименти?
На початку свого шляху я пройшла різні типи дієт: сироїдіння, кето-дієта, інтервальне голодування. Можу сказати, що всі вони дієві. Якщо будете їх дотримуватися — схуднете. Але це не має бути довгостроковим способом життя, бо рано чи пізно ви зірветеся. Чим більше людина влаштовує «харчові гойдалки» організму — то дотримується дієти, то зривається, переїдає, — тим гірше працює її гормональна система і тим більше стресу вона завдає своєму тілу. Єдиний вихід — дисципліна та системність у харчуванні. Я називаю цю систему «раціон довжиною в життя». Людина як сама себе вбиває їжею, так і сама себе лікує. Вона самостійно робить вибір — правильний або хибний — і отримує відповідні наслідки. Тому я вже достатньо довго в класному стані, як зовнішньому, так і внутрішньому.
Що ви думаєте про людей, які обирають простий шлях до красивих форм за рахунок препаратів типу оземпік, чи ще простіше — фільтрів в інстаграмі?
Це їхній вибір. З огляду на мій досвід (15 років у медицині та 13 — в дієтології), я переконана, що рано чи пізно всі повернуться до того, що роблю я: контроль за харчуванням, фізичні навантаження тощо.
Філософія здорового способу життя позначається на вашому побуті?
Звичайно, в мене є базові постулати: чотири прийоми їжі на день та суворий режим сну. Повноцінний сон допомагає організму виробляти нейромедіатори, серотонін, дофамін, які тримають мій ментальний стан у нормі. Людина щаслива не через те, який вигляд має, а через те, як вона почувається всередині. Але це — біохімічний процес, його можна та треба підлаштувати.
Чи є гарні звички, яких ви так і не набули й про це шкодуєте?
Гарна звичка — робити те, що приносить задоволення (усміхається). Я завжди роблю те, що хочу, і ніколи ні про що не шкодую. Легко змінюю види фізичної активності, якщо відчуваю в цьому потребу організму. Певний час займалася бігом. Це не найкорисніший вид спорту, але на той момент саме цього потребував мій ментальний стан. Пів року ходила на танці, пів року — на плавання. Наразі займаюся стретчингом та вправами з власною вагою. Загалом людина — мінлива істота, у кожен період життя вона різна. Я б рекомендувала прислухатися більше до власного організму та «вмонтовувати» гарні звички (ті, які найбільш природно відгукуються вашому характеру, темпераменту) у повсякденну рутину. Комусь подобається біг, а комусь — танці, й це нормально, бо ми всі різні. Головне, робити це систематично, і позитивні зміни дуже швидко відобразяться на вашому фізичному та ментальному стані.
Ви готуєте вдома?
Мій шлях до дієтології почався з готування. На третьому курсі навчання в медичному університеті я вивчала дієтологію через приготування страв. Десь знайшла французьку кулінарну книгу і почала експериментувати з рецептами. Мене зацікавила гастрономія саме через харчову хімію продуктів. Стало цікаво, як це працює в організмі людини.
Що готуєте з особливого приводу?
Вдома готую прості страви: сирники з бананом, пасту з овочами, кашу з рибою та салатом. До речі, в закладах так само — обираю смачні й зрозумілі страви. У багатьох людей існує стереотип, що дотримання здорового способу життя — це суцільні обмеження та повна відмова від guilty pleasure.
У своїй практиці ви доводите, що це не так, якщо свідомо підходити до здоров’я. Втім, чи є у вас guilty pleasure?
Я собі нічого не забороняю, бо знаю, як працює організм зсередини, і тому мені нескладно від чогось відмовитися, а щось дозволити собі. Хочу з’їсти щось «заборонене» — їм. Від однієї шоколадки ще ніхто не помер, як і від однієї ложки цукру, доданої в чай. Але якщо їсти лише шоколад та цукор, не рахуватися з базовими потребами організму — це може мати негативні наслідки. Те саме «емоційне заїдання» ще ніколи не доводило до добра. Їжа має бути другом. Вона профілактує, лікує, дає енергію та подовжує молодість. Тому так важливо вибудувати з їжею здорові стосунки.
Ви авторка книг «Твій храм — здоров’я» та «Стрес крiзь життя — мiй mood», в яких надаєте поради з приводу здоров’я, здорового харчування. Чи даєте ви поради в реальному житті?
Якщо не питають — не даю. Але коли з’являюсь у публічному просторі, до мене завжди підходять із запитаннями. У такому разі даю пораду, але це може перетворитися на цілу лекцію, яка людині й не потрібна (усміхається). Моя порада не зможе кардинально змінити життя людини, надихнути чи мотивувати — так. Але людина має взяти відповідальність за своє здоров’я та життя і знайти спосіб отримати знання, які їй допоможуть покращити фізичний та психоемоційний стан. Власне, для цього я і пишу книги, читаю лекції, заснувала Doctor Tolstikova Health Academy — щоб це було доступно людям, щоб їм не доводилося витрачати багато часу на пошук інформації, її перевірку, фільтрування, а одразу отримати те, що працює.
Яку найціннішу пораду в житті отримали ви?
Іти за покликанням серця, попри все. Обирати серцем. Абсолютно все — своє оточення, професію, стиль життя, країну проживання тощо. Я вірю та знаю: якщо обирати серцем — все обов’язково вдасться.
У вас вистачає часу на читання?
Зараз у мене на столі лежить книга про молекулярну біохімію. Чесно, я давно не читала художню літературу. Багато хто читає популярну бізнес-літературу, та, на мій погляд, є значно більша потреба пізнавати духовне, бо це впливає на світогляд. Я б усім радила почитати «Сила моменту тепер» Екхарта Толле, «Цитадель» Антуана де Сент-Екзюпері, «Два життя» Конкордія Антарова.
Ви зайнята та сконцентрована людина, на що сьогодні вам …
шкода витрачати час, але ви змушені це робити? Я вже дійшла стану, коли роблю тільки те, що мені подобається. Не витрачаю час, якщо не вважаю за потрібне. Але якщо вже й так трапиться… що ж, будьяка ситуація чи справа — це все досвід.
… не шкода витрачати вільні хвилини часу, коли вони трапляються? Я розмежовую роботу й інші сфери діяльності. Беру уроки вокалу, слухаю музику, співаю, дивлюся фільми, які мені подобаються та надихають. Це корисно для ментальної сфери життя.
… шкода витрачати гроші, але ви змушені це робити? Мені взагалі не шкода витрачати гроші, бо це енергія. Якщо займаєшся справою, яку любиш — у тебе завжди будуть гроші.
… шкода витрачати слова? Мені не важко повторювати одне й те ж багато разів. Якби було важко — я б не викладала вже 10 років (сміється). Є люди, які говорять те саме, але їх не чують інші. Коли говорю я, мене чують. Певно, в цьому моя місія — змінювати світогляд людей, мотивувати їх зрушувати з мертвої точки й досягати класних результатів у своєму здоров’ї.
Про яке професійне досягнення мрієте?
Хочу, щоб світ став позитивнішим, а люди — привітнішими, але на це може піти дуже багато часу (усміхається). Я не знаю, чи зможу це зробити, наприклад, через свої знання, які намагаюся донести через книги та свій акаунт в інстаграмі, але я намагаюся. Принаймні, ті люди, які в мене вчилися та підписані на мене, точно відчули зміни на краще у своєму житті.