За традицією кутю на Різдво роблять з пшениці. Рецепт приготування найсмачнішого страви на свято абсолютно не складний, а результат не залишить нікого байдужим.

Якщо Ваші близькі не люблять пшеницю, то її можна замінити на іншу крупу, наприклад, рис, перловку, ячмінь або булгур.

Найсмачніша кутя з пшениці

Приготувати пшеницю для куті можна власноруч: промиваємо пшеницю, щоб позбутися від зайвого лушпиння. Заливаємо холодною водою і залишаємо замочуватися на ніч.

Або ж купити вже готову в будь-якому супермаркеті — тоді її не потрібно замочувати, вона вже готова до приготування.

Інгредієнти:

  • Пшениця — 350 г
  • Волоські горіхи — 50 г
  • Ізюм — 50 г
  • Запарений мак — 50 г
  • Лимонна цедра — 1 ч. л.
  • Лимонний сік — 2 ст. л.
  • Мед на смак

Спосіб приготування:

  1. Якщо ви вирішили приготувати пшеницю самостійно, то на наступний день після замочування зливаємо воду і промиваємо пшеницю. Заливаємо новою водою і варимо 1,5-2 години. На 350 г пшениці знадобиться 1,4 л води, тобто співвідношення повинно бути 1:4.
  2. Викладаємо в миску 50 маку і заливаємо окропом на 15 хвилин, потім зливаємо воду. Запарений мак розтираємо в ступці. Прекрасно для перетирання маку підійде електрична кавомолка або блендер зі спеціальною насадкою. В цьому випадку мак можна навіть не замочувати, а молоти до тих пір, поки не почне утворюватися Макове молочко.
  3. Подрібнюємо волоські горіхи. Це можна зробити за допомогою щільного пластикового пакета і качалки. Складаємо горіхи в пакет і відбиваємо качалкою. Так простіше контролювати ступінь подрібнення, тому що в блендері можна швидко перебити горіхи до стану борошна, а цього не потрібно.
  4. У велику миску викладаємо зварену пшеницю і додаємо подрібнені горіхи і мак, всипаємо родзинки і додаємо мед на смак.
  5. Натираємо в миску лимонну цедру і вичавлюємо лимонний сік на смак. Це додасть страві легку кислинку і цитрусовий аромат.
  6. Добре перемішуємо всі інгредієнти і додаємо теплої води для отримання бажаної консистенції готового блюда.

Приємного апетиту!